Bord MMF potvrdio sporazum

Bez autora
Jun 28 2010

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda je, na sednici u ponedeljak, odobrio četvrtu reviziju aranžmana sa Srbijom. Prihvaćen je i izveštaj koji je Bordu pripremila Misija, a koja je tokom maja ove godine boravila u Beogradu.Potvrda uspešnosti sporazuma sa Srbijom dala je i mogućnost da vlasti u Beogradu povuku novu tranšu pozajmice u visini od 380 miliona evra, a koje su namenjene deviznim rezervama. Ekonomija naše zemlje počela je, u drugoj polovini 2009. godine, da pokazuje znake oporavka, ali s obzirom na to da se poboljšanje ekonomskih parametara ne odigrava očekivanom brzinom, dogovoreno je, u saradnji sa srpskim vlastima, da se revidira prognoza rasta BDP i to sa dva procenta na jedan i po.

Bord MMF potvrdio sporazumBord direktora Međunarodnog monetarnog fonda je, na sednici u ponedeljak, odobrio četvrtu reviziju aranžmana sa Srbijom.

Prihvaćen je i izveštaj koji je Bordu pripremila Misija, a koja je tokom maja ove godine boravila u Beogradu.

Potvrda uspešnosti sporazuma sa Srbijom dala je i mogućnost da vlasti u Beogradu povuku novu tranšu pozajmice u visini od 380 miliona evra, a koje su namenjene deviznim rezervama.

Kako je tokom rasprave o Srbiji rečeno, ekonomija naše zemlje počela je, u drugoj polovini 2009. godine, da pokazuje znake oporavka, ali s obzirom na to da se poboljšanje ekonomskih parametara ne odigrava očekivanom brzinom, dogovoreno je, u saradnji sa srpskim vlastima, da se revidira prognoza rasta BDP i to sa dva procenta na jedan i po.

Kao dva glavna razloga za pomeranje projekcije naniže navodi se niži izvoz od očekivanog, kao i niže privatne investicije.

- Niže projekcije izvoza su odraz ekonomskih poteškoća sa kojima se suočavaju glavni partneri Srbije, odnosno države u regionu, kao i EU - smatraju u MMF.

- Niže projekcije privatnih investicija odraz su veće neizvesnosti u privatnom sektoru u vezi sa perspektivom regiona u celini.

Ipak, u Fondu se nadaju da će ekonomija postepeno početi da beleži brži rast i da će rast BDP u 2011. godini dostići oko tri odsto. Kao pozitivno kretanje, predstavnici Fonda istakli su to što je inflacija sada, po srpskim standardima, dosta niska, što predstavlja i jedinstvenu priliku da se ona trajno stabilizuje na relativno niskom nivou od oko četiri do pet procenata. Takođe, fleksibilni nominalni kurs u Srbiji se pokazao kao dobar amortizer udara tokom krize.

Povlačenje para

Srbija je sa MMF usaglasila stend baj aranžman 15. maja 2009. godine. Ovaj sporazum podrazumeva i mogućnost povlačenja ukupno 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi. Srbija je do sada, posle tri revizije aranžmana, povukla ukupno oko 1,3 milijarde evra, a prema najavama iz NBS, posle ove revizije, na račune centralne banke Fonda će biti povučeno nešto manje od 200 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik